Fontos szempontok az épített zuhanykabin tervezéséhez

2024. július 10. - szerda// Patkós Gábor //

Fontos szempontok az épített zuhanykabin tervezéséhez

A fürdőszoba-felújítás könnyen katasztrófába torkollhat, ha a beszerzett zuhanykabin nem illeszkedik a burkoló által épített zuhanytálcához. Az ilyen kellemetlenségek elkerülése érdekében érdemes alaposabban utánanézni, hogy mire figyelj a vágyott fürdőszoba és zuhanykabin megtervezésekor.

 



 

Az egyedi méretek szerint gyártott zuhanykabinok megértése a Radaway esetében


Az épített zuhanykabin fogalma – legalábbis a Radaway esetében – nem a szabványos méretek szerint gyártott zuhanykabinokra vonatkozik. Egyedi zuhanykabinról beszélünk akkor, amikor speciális méretekre van szükség, például tetőtéri beépítés során, és az egyedi méretek alapján készítjük el a zuhanykabint. Ebben az esetben a megfelelő méretű zuhanytálcát házilag, burkolatból alakítjuk ki a kabinhoz. 

 


 


Nálunk, a Radaway-nél az "épített zuhanykabin" azt jelenti, hogy a kabin nem kerül tálcára, hanem közvetlenül a burkolatra helyezzük. Az összes zuhanykabinunkat lehet tálcára vagy közvetlenül a burkolatra is felszerelni a kínálatunkban.


 



Problémák épített zuhanytálca esetén: Burkolói hibák és megoldások Radaway segítségével


 
Gyakran előfordul, hogy épített zuhanytálca esetén a burkoló figyelmen kívül hagyja a padka külső és belső méreteit, különösen akkor, amikor a padkán egy zuhanykabin kerül elhelyezésre. Ha szerencsés vagy, egy standard méretű zuhanykabin megfelelő lesz, vagy segíthet a Radaway kínálatában elérhető különböző szélességű toldóprofil, amely pár centiméteres korrekciót tesz lehetővé. 


 



 


Méretproblémák a zuhanykabinok beépítésekor: tájékozódás és megoldások

Ha a toldóprofil sem oldja meg a méretproblémát, akkor két lehetőség marad: vagy bontás és újra burkolás, vagy végső megoldásként egyedi zuhanykabin választása.
Tapasztalataink szerint gyakran előfordul, hogy a burkoló nem veszi figyelembe a zuhanykabin valós méreteit a kialakítás során. A kivitelezők és szerelők legtöbbször csak a beépítés közben döbbennek rá arra, hogy a padka nem megfelelő méretű, és hogy a 90x90 cm-es zuhanykabin valójában kisebb, mint gondolták.
A zuhanykabin külső mérete mindig kisebb, hogy elférjen a standard 90x90 cm-es zuhanytálcán. Ezért például a kabin külső mérete eleve 88x88 cm lehet, míg belső mérete az "U" profilnál akár 4 cm-el kisebb is lehet. Ennek következtében a zuhanykabin üvegvonala a külső és belső méret közötti tartományban helyezkedik el, amely típustól függően jelentősen eltérhet.

Az első fontos kérdés az, hogy milyen felületre érkezik a zuhanyzó, mert ez dönti el, hogy melyik méretet kell figyelembe venned.
 

  • Ha zuhanytálcára építed, akkor figyelj az A1 és A2 méretre.
  • Ha a padlóig érő burkolatnál úgy helyezed el a profilt, hogy az üveg éppen a burkolatváltáson kezdődjön (az üveg beljebb helyezkedjen el), akkor kövesd az X1 és X2 értéket.
  • Ha a padlóra építed és az üvegvonal pontos helyét a burkolatváltáson (vagy fugán) szeretnéd meghatározni, akkor az Y1 és Y2 méretet alkalmazd.
 


 

További költségek és időveszteség


Egy nem megfelelően kialakított épített zuhanytálca jóval nagyobb méretű, mint amennyi szükséges lenne egy standard zuhanykabin számára. Ennek következtében további költségek merülnek fel, például a toldóprofilok darabontként 10-20 ezer forintos árával, illetve ha egyedi gyártású zuhanykabint kell készíteni, az plusz költségeket és pár hetes csúszást jelent, ami 20-30 ezer forinttól kezdődik.

 

Helyes lépések épített zuhanykabin esetén


Ahhoz, hogy elkerüld ezt a problémát, fontos, hogy a zuhanyzó tervezésekor kövesd a helyes sorrendet. Először is döntsd el, hogy hova kerüljön a burkolat, milyen kialakítású és méretű legyen az épített zuhanytálca. Ezután válassz ki egy zuhanykabint és építsd meg hozzá a tálcát. Fontos, hogy ebben a sorrendben haladj, hogy ne legyenek méretbeli problémák.

Továbbá döntsd el, hogy a kabin széle vagy az üvegvonal lesz-e a referenciapont a burkolatváltásnál. Például a burkolatváltás a zuhanykabin külső részén vagy az üvegvonal mentén fog elhelyezkedni? Ezeket a döntéseket követően folytathatod a tervezést és a számításokat.

 

Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?