Törölközőszárító radiátor választás

2024. július 23. - kedd// Barna Melinda //

Törölközőszárító radiátor választás

A fürdőszoba tervezésekor egyre többen döntenek úgy, hogy a magasabb komfort és a maximális kényelem érdekében törölközőszárítós radiátort is beépítenek. De milyen szempontok alapján válaszd ki a legjobb radiátort? Olvasd el a cikket, és minden kérdésedre választ kapsz.

Radiátorok anyaga: Az elsődleges szempont
Elsőként nagyon fontos figyelembe venni, hogy a fűtési rendszerben már meglévő radiátorok milyen anyagból készültek. A két fő radiátor alapanyag az alumínium és az acél, és nem ajánlott a két típus vegyes használata egy fűtési rendszeren belül. Ezért a választás előtt mindenképp derítsd ki, hogy a meglévő radiátorok milyen anyagból készültek.

 





A Radiátor teljesítményének megfelelő kiválasztása
A radiátor teljesítménye határozza meg a hőleadását, és ez befolyásolja a méretét is. Nem érdemes sem nagyobb, sem kisebb teljesítményű radiátort választani, mint amire szükségünk van. Egy nagyobb radiátor drágább és több helyet foglal, míg egy kisebb teljesítményű radiátor nem fogja megfelelően fűteni a helyiséget.
Érdemes szakember, például gépészmérnök vagy fűtésszerelő segítségét kérni, mert ők az adott helyiség alapterülete és légköbméter adatai alapján pontosan kiszámolják, mekkora teljesítményű, hány wattos és hány darab radiátorra van szükségünk. Bár mi is tudunk becsült értéket számolni szakember segítségével, az nem biztos, hogy elég pontos lesz.

Hagyományos, magas hőmérsékletű fűtésrendszer esetén: Alapterület (m²) x belmagasság (m) x 40 = W
Alacsony hőmérsékletű rendszereknél (pl. kondenzációs kazán) nagyobb teljesítményű radiátorra lesz szükség, mert a rendszer alacsonyabb vízhőmérsékleten működik. Ha magasabb hőfokon üzemeltetjük a kazánt, nem lesz gazdaságos. Alapterület (m²) x belmagasság (m) x 70 = W
A pontos számítás érdekében mindenképp kérd szakember segítségét!

 


A Radiátor csatlakozásának fontossága
A következő fontos szempont, hogy a már meglévő fűtésrendszeren milyen csatlakozási forma került kialakításra. A leggyakrabban alkalmazott bekötési formák a következők:
  • alsó-alsó
  • felső-alsó ellentétes oldalon, átlósan
  • felső-alsó azonos oldalon
Ha még nem alakították ki a fűtésrendszert, érdemes szakemberhez fordulni. A radiátorok mérete és formája eltérő lehet, így a csatlakozásuk sem mindig egyezik meg. Ha a szokásostól eltérő radiátorra esett a választásod, akkor ennek megfelelően érdemes a fűtéscsöveket elhelyezni, hogy azok „láthatatlanok” maradjanak és a telepítés tökéletes legyen.
Egy ilyen különleges csatlakozási forma például a középcsatlakozás, ahol a radiátor alján, középen kerül kialakításra a két csatlakozási pont, 50 mm-es kötéstávolsággal.

 


A Rendelkezésre álló hely figyelembevétele
A radiátorok esetében is, mint otthonunk kialakításánál, minden milliméter számít és fontos. A legfontosabb méretek a szélesség, magasság és mélység (mennyire áll el a faltól). Mivel a kész radiátorok mérete már nem változtatható, ezért a számunkra szükséges teljesítményhez és mérethez keressük meg a megfelelő radiátort.

 


Forma és szín
A különleges, kifejezetten dizájner fürdőszobai radiátorok nem csupán az extravagáns fürdőszobák dekorelemei lehetnek, hanem a minimalista vagy modern megjelenést is képviselhetik. Kialakításuk alapján sokszor elsőre meg sem mondanánk, hogy fűtőtestek. Az egyszerű hosszú formák mellett találkozhatunk képkerethez hasonló vagy labirintusszerű radiátorokkal is. A színválasztás sem elhanyagolható szempont, ezért a legtöbb modell több mint húszféle árnyalatban rendelhető, hogy biztosan passzoljon a belső enteriőrhöz.

 

Ezeket a szempontokat figyelembe véve biztosan megtalálhatod a fürdőszobádhoz legjobban illő radiátort!
 

 

 
Megosztom
Magunkról
A cégünk 2003 óta foglalkozik fürdőszobai termékek értékesítésével.

Weboldalainkon jelenleg több, mint 15000 termék található. A kínálat bővítésén folyamatosan dolgozunk.

Széles választékunk nagyrésze a szolnoki bemutató termünkben is megtalálhatóak.
Népszerű bejegyzések
Népszerű cimkék

Miért mi?